środa, 26 września 2012

Kisiel dla malucha

Postanowiłam nie dawać Małemu zbędnego w jego wieku cukru i co oczywiste staram się też unikać sztucznych dodatków. Dlatego też kisiel robię sama, co okazało się być dziecinnie proste.
Ilość składników dostosowałam do apetytu mojego dziecka, ale można je zmienić w zależności od potrzeb. Inna ważna sprawa to możliwość rozcieńczenia poprzez dodanie wody lub zagęszczenia przez dłuższe gotowanie!! 
Smacznego!!

Składniki (na 1 porcję):
- 150 ml wody
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- pół słoiczka owocowego musu

Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z wodą i postawić na niewielkim gazie. Cały czas mieszając doprowadzić do zagotowania i pożądanego zgęstnienia. Przełożyć do miseczki i dodać mus owocowy. Gotowe!!

Uwagi:
Próbowałam przygotować kisiel na soczku, ale bardzo długo gęstniał. Wersja z wodą i musem jest zdecydowanie szybsza :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz